HUUROVEREENKOMST

De huurovereenkomst

De verhuurmakelaar weet alles over huurovereenkomsten. De verhuurmakelaar adviseert welke huurovereenkomst het beste aansluit bij jouw wensen en situatie. Eigenlijk wordt er van u verwacht dat u direct de makelaar al blind vertrouwd. Prettig als u dat doet! Maar uiteindelijk wil iedereen gewoon weten hoe het nu écht zit. Wij zetten alle belangrijke informatie & punten over de 4 verschillende huurovereenkomsten op een rijtje. Duidelijk uitgelegd met een aantal voorbeelden uit de praktijk, en zonder ingewikkelde jargon!

De eerste 2 modellen huurcontracten zijn de meest gangbare contracten en worden 90% van de gevallen gebruikt. Belangrijkste aspecten van het huurrecht;  

huurovereenkomst / huurcontract

  1. voor onbepaalde tijd

  2. Huurovereenkomst voor bepaalde tijd

  3. Tijdelijke huur (tussenhuur

  4. huurovereenkomst leegstandswet


1. huurovereenkomst voor onbepaalde tijd

Model 1A - Huurovereenkomst met een onbepaalde duur. Vanaf de dag dat dit huurcontract ingaat, tekent verhuurder in principe voor een oneindig durend huurcontract en daarbij heeft de huurder dus volledige huurbescherming. De huurder tekent voor een minimale huurperiode van 1 jaar. Direct zekerheid voor een minimale verhuurperiode en huurinkomsten. Na het eerste jaar heeft de huurder een opzegtermijn van 1 maand. Een goede huurovereenkomst om een potentieel huurder aan te bieden.

In de huurovereenkomst is standaard een jaarlijkse indexatie opgenomen. Deze wordt altijd gelijk gesteld aan jaarlijkse CBS cijfers. Terugkijkend op afgelopen jaren ligt bedrag rond de 2%

Voorbeeld:

  • Profiel: Langdurig, investeerder, belegger, hoogste rendement, grootste zekerheid

  • Minimale huurperiode: een initiële, zelf te bepalen periode (meestal wordt een minimale periode van 1 jaar gehanteerd)

  • Maximale huurperiode: n.v.t. -> onbepaald

  • Voordeel: Geeft verhuurder zekerheid van huurinkomsten gedurende de minimale huurperiode. Kan het hoogste rendement geven op lange termijn; als de huurder langer de woning bewoont, zal er minder vaak van woning worden gewisseld. Hierdoor zal kans op leegstand lager zijn. En zult u minder vaak gebruik hoeven te maken van een verhuurmakelaar en betaald u dus minder vaak courtage.

  • Nadeel: je kunt dit huurcontract niet beëindigen, alleen de huurder

Meest gestelde vraag:

Wat is de minimale huurperiode voor een huurcontract onbepaalde tijd?

Huurcontract onbepaalde tijd minimale huurperiode: Over het algemeen wordt hier altijd een huurperiode gehanteerd van 1 jaar. Maar als huurder en verhuurder het overeenkomen, mogen zij dit voraf in het contract hanteren als minimaal 6 maanden of bijvoorbeeld minimaal 2 jaar. Maar een minimale huurperiode is maximaal 2 jaar. Dat is de minimale huurperiode voor een huurcontract onbepaalde tijd


2. huurovereenkomst voor een bepaalde tijd (max. 2 jaar)

Model 2B - Huurovereenkomst met een bepaalde duur, maximaal 2 jaar! Vanaf dag 1 dat dit huurcontract ingaat kan de huurder elk moment de huurovereenkomst beëindigen (maandelijks opzegtermijn). Je kunt de huurder dus geen verplichte minimale huurperiode opleggen zoals dat in het eerste huurmodel wel kan. Wel kan er een maximale huurperiode gesteld worden. Deze maximale huurperiode kun je zelf bepalen, zolang deze tussen de 1 en 24 maanden ligt. Echter is dit wel een éénmalige kans als verhuurder om je huurder een einddatum te geven van het huurcontract. Als de einddatum (stilzwijgend) wordt verleng, het huurcontract veranderd namelijk automatisch in een onbepaalde tijdscontract (oneindig). Je kunt dan zelf de huurder er niet meer uit zetten. Daarnaast moet je de einddatum van te voren al bepalen en in het huurovereenkomst zetten. Het is dan zaak om tussen de 1 en 3 maanden vóór de einddatum de beëindiging van het huurcontract te bevestigingen aan de huurder. Doe je dit niet loopt het huurcontract dus stilzwijgend door en veranderd deze dus in een onbepaalde tijdscontract. Dit betekend dus ook dat deze huurovereenkomst nooit verlengd kan worden onder dezelfde voorwaarden!

Binnen de maximale huurtermijn heeft de huurder géén huurdersbescherming. Als deze periode verlengd wordt, heeft de huurder dat wel.

Voorbeeld:

Profiel: minder risico, iets minder rendement, zekerheid

Minimale huurperiode: 1 maand (huurder kan dit huurcontract vanaf het begin maandelijks opzeggen)

Maximale huurperiode: tussen 1 en 14 maanden (maximaal 2 jaar) Daarna veranderd dit huurcontract in alle gevallen naar een onbepaalde tijdscontract!

Voordeel: Er zit een einddatum aan vast. Dit geef de mogelijkheid de huurperiode van de huidige huurder stop te zetten op 1 specifiek moment/datum. Ook ideaal als je de woning bijvoorbeeld wel zelf wil gaan betreden. Of als je wil aankijken hoe de huidige huurder bevalt en het zich ontwikkeld. Voorwaarde is wel dat de verhuurder de 1 en 3 maanden vòòr het einde van de huurovereenkomst schriftelijk aan de huurder moet meedelen, dat de huurovereenkomst tijdelijk is en dat de huurder moet vertrekken op de afgesproken einddatum.

Nadeel: de huurder kan deze huurovereenkomst vanaf het begin al maandelijks opzeggen. Risico dat de huurder er al binnen een jaar uitgaat en er kosten gemaakt moeten worden voor het huis eventueel opnieuw netjes maken, opnieuw een verhuurmakelaar inhuren of in het slechtste geval bijvoorbeeld een maand leegstand hebt.

3. Model C:  Huurovereenkomst voor bepaalde tijd (tussenhuur)

3C

4. huurovereenkomst Leegstandswet

4D

Deze toelichting over huurovereenkomsten is opgesteld door Sellaspace n.a.v. een beknopte handleiding opgesteld door Hielkema & co advocaten te Amsterdam. Aanbevolen wordt om bij vragen in concrete gevallen de makelaar van Sellaspace zelf te raadplegen en niet uitsluitend af te gaan op de algemene tekst van deze toelichting. Iedere aansprakelijkheid van Sellaspace en Hielkema & co advocaten voor nadelige gevolgen van het gebruik van (de tekst van) dit informatieblad en deze handleiding wordt uitgesloten en kunnen geen rechten aan worden ontleend.