LEEGSTANDSWET
Wat is de leegstandswet?
Verhuren via de leegstandswet 2020: Ik leg u graag op een duidelijke manier uit wat dit precies allemaal inhoud, waar u op moet letten en welke tips u kunt gebruiken. Als u deze handleiding goed doorleest, beschikt u over alle benodigde informatie over deze leegstandswet.
De leegstandswet is een wet die het mogelijk maakt een reguliere koopwoning te verhuren. De leegstandswet bestaat sinds 1981 en is per 13 juli 2013 aangepast om de mogelijkheden om te verhuren te verruimen. Dit is in het leven geroepen voor bijvoorbeeld mensen zijn die hun woning maar moeilijk kunnen verkopen en met dubbele woonlasten zitten. Een voordeel hiervan kan zijn dat er meerdere mogelijkheden zijn met betrekking tot huurovereenkomsten. Benieuwd wat er allemaal bij komt kijken?
Het gebruik maken van de leegstandswet kan interessant zijn. Maar het is wel heel belangrijk dat je vooraf goed bekend bent met alle regels, risico's en kosten die dit met zich mee brengt, ik leg graag uit hoe het werkt.
Vroeger bepaalde de gemeente de huurprijs door middel van het puntensysteem. Tegenwoordig horen woningen die verhuurd worden middels de leegstandswet tot de geliberaliseerde woningen en mag je de huurprijs gewoon zelf bepalen. Als de huurwoning in de vrije sector ligt (huur hoger dan €737,14) is de vergunning voor de verhuur van uw woning niet verplicht. In principe kun je dan dus: je huis verhuren zonder leegstandswet. Toch is wel echt uitermate raadzaam! Voornamelijk vanwege eventuele huurdersbescherming die vervalt namelijk als je deze wel hebt. Daarnaast zal de bank waarschijnlijk geen toestemming verlenen als je geen vergunning verhuur woning hebt. Lees daarover meer bij het kopje 'huurovereenkomsten'.
maart 2020, handleiding leegstandswet
verhuren via de leegstandswet / aanvraag leegstandswet
stap1: Voldoet de woning aan onderstaande voorwaarden?
De woning moet te koop staan óf moet binnen twee jaar worden gesloopt of volledig worden gerenoveerd óf de woning is nog nooit bewoond geweest (nieuwbouw)
De woning mag niet bewoond zijn en er mag niemand op het adres ingeschreven staan
Vòòr aanvraag leegstandswet bij de gemeente is de woning minimaal 1 jaar bewoond is geweest
In de tien jaar voor de leegstandswet is de woning maximaal 3 jaar verhuurd geweest (en dus hoofdzakelijk als koopwoning gefungeerd)
Particulieren mogen niet meer dan 2 te koop staande woningen tegelijk verhuren
Tijdens verhuur moet de woning te koop blijven staan bij een makelaar
Als de makelaar de woning tegen ‘redelijke condities’ kan verkopen, is zij ook geacht dit te doen
stap 2: vergunning aanvragen Om woning via leegstandswet te verhuren
De gemeente moet hier een vergunning leegstandswet voor afgeven. Dat is meestal vrij eenvoudig als u aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Als u ervoor kiest uw woning te verhuren via Sellaspace, zal Sellaspace dan ook de vergunning voor u aanvragen bij de gemeente, hier zitten geen extra kosten aan verbonden. Zodra de aanvraag is ingediend bij de gemeente, krijgt u doorgaans binnen 8 weken uitsluitsel. (dit kan per gemeente verschillen). De vergunning is 2 jaar geldig. Daarna kunt u de vergunning verlengen bij de gemeente met steeds 1 jaar, met een maximale periode van 7 jaar. Bij elke aanvraag verlenging betaald u telkens opnieuw de standaard kosten voor het aanvragen van de leegstandswet. De kosten voor een dergelijke aanvraag zijn rond de 150 euro, maar zal wellicht verschillen per gemeente. Let op, u betaald deze leges ten alle tijden. Als je aanvraag wordt afgewezen betaald u deze kosten alsnog.
stap 3: Toestemming van de bank om te ‘verhuren via de leegstandswet’
In principe staan in alle hypotheekaktes dat eigenaren van de woning toestemming nodig hebben van de geldverstrekker, als ze hun woning (tijdelijk) willen verhuren. Bel de bank eerst even voor nadere informatie, zij kunnen voor de zekerheid bijvoorbeeld even nakijken of er iets bekend is van een (oude) betalingsachterstand. Vraag dan deze toestemming schriftelijk of per mail aan. Gaat u de woning verhuren via Sellaspace? Dan pakken wij dit gewoon voor u op!
Het is wel heel belangrijk dat erbij vermeld wordt dat het om tijdelijke verhuur gaat (leegstandswet). Dan is de kans namelijk groter dat de bank toestemming verleend. Verhuren via de leegstandswet kan voor de bank bijvoorbeeld betekenen dat de woning gegarandeerd weer vrij komt omdat er einddatum in dit huurcontract is afgesproken. De woning loopt dus niet het risico om voor onbepaalde tijd verhuurd te worden in tegenstelling tot de andere contracten. Ook daarom is het dus belangrijk om een ‘vergunning woning verhuren’ aan te vragen, ook al valt de woning in de vrije sector.
Banken kunnen wel hun eigen voorwaarden stellen met betrekking tot het toestemming verlenen. Gangbare voorwaardes van de bank kunnen bijvoorbeeld zijn dat er geen betalingsachterstanden zijn en ook niet zijn geweest, dat de woning al minimaal een half jaar te koop staat, de vraagprijs van de verkoop hoger is dan je huidige hypotheekschuld en de huurprijs minimaal 70 procent van de hypotheeklasten dekt.
U heeft geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Over de verhuurde woning betaal je vermogensrendementheffing (box3). Over de huur betaal je geen inkomstenbelasting. Dit is alleen tijdens de huurperiode. Zodra de woning weer leeg staat, is er weer recht op hypotheekrenteaftrek en zal de woning gewoon weer behoren tot box 1 (inkomsten uit woning en werk).
stap 4: Toestemming verzekeraar om te ‘verhuren via de leegstandswet’
Dit brengt meestal geen problemen met zich mee, maar is zeker niet de minst belangrijkste! Vergeet het niet te melden bij je verzekeraar. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je hierdoor in een hogere risicoklasse valt en hogere premie moet betalen. Doe je dit niet en er gebeurd onverhoopt iets met de woning, kan het (deels) niet gedekt zijn. Je kunt dan voor hele hoge kosten komen te staan. Daarnaast is het een hypothecaire voorwaarde om volledig verzekerd te zijn via een opstalverzekering, dus als dit niet in orde is, kun je ook nog eens handelen in strijd met de hypothecaire voorwaarden.
stap 5: Woning verhuren via Sellaspace verhuurmakelaar
Wil jij je woning (tijdelijk) verhuren? Laat Sellaspace het gehele proces voor je oppakken! Wij nemen contact op met de bank en doen de vergunningsaanvraag. U kunt achterover leunen in de stoel.
Bij tijdelijke verhuur heeft het huurcontract een afgesproken einddatum. De huurder gaat ermee akkoord dat de woning op die einddatum verlaten wordt. Benieuwd wat hier de verdere regels en wetten van zijn? Neem contact op.
Wat kunt u verwachten van ons als u uw woning wil verhuren via de leegstandswet?
Vergunning via de gemeente aanvragen voor leegstandswet
Toestemmingsbrief geldvertstrekker opmaken en versturen
Huurcontract opstellen leegstandswet
Reguliere verhuurproces;
Wilt u weten wat de kosten zijn voor het verhuren van uw woning via de leegstandswet? Wij, Sellaspace, rekent hier gewoon regulier tarief voor zoals elke verhuurwoning. Wel voeren wij extra diensten uit, zoals het aanvragen van de vergunning en het opstellen van de brief voor uw geldverstrekker. Vraag onze kosten gratis en vrijblijvend aan via de tarieven-pagina.
Leegstandswet Amsterdam
Het proces in een notendop:
To do:
Vergunning aanvragen gemeente
Toestemming vragen aan de bank
Toestemming verzekeraar
Woning verhuren
Kosten verhuren via de leegstandswet:
Aanvraag vergunning gemeente
Eventuele verhoging verzekering
Makelaar (voor o.a. het verhuurproces en opstellen contracten)
Het vervallen van de hypotheekrenteaftrek
De voor en de nadelen van de leegstandswet:
Huurders bescherming is niet van toepassing, er is altijd een einddatum!
U genereert extra inkomen per maand door inkomsten
Uw woning is bewoond
Bezichtigingen kunnen we gewoon voortzetten met potentiële kopers. Hier tekenen huurders ook voor in de overeenkomst
Bronvermeldingen: www.amsterdam.nl www.hielkemaenco.nl www.wetten.overheid.nl, handleiding en uitleg over de leegstandswet in 2020.